Duurzaam en sociaal betrokken

Natuurlijk duurzaam!

Dutch Plantin is ontstaan vanuit een diepgewortelde passie voor duurzaamheid. Het begon begin jaren 90 met de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en toepassingen van een natuurlijk restproduct: de husk oftewel bast van kokosnoten.

Koploper in kokosproducten

Ons bedrijf is uitgegroeid tot een koploper in duurzame kokosproducten. Zo ontwikkelden wij samen met RHP Horticulture de normen voor het correct ‘bufferen’ van kokosgruis.

Biologisch bufferen

In 2012 slaagden wij er als eerste producent van kokosproducten in om kokos op natuurlijke wijze te bufferen. Anders dan bij het normale bufferproces, gebruiken we daarvoor calcium van organische oorsprong. Het eindresultaat is Dutch Plantin Bio Kokos, geproduceerd in Nederland en bestemd voor toepassing in biologische teelten.

RHP-keurmerk en IMO-bewijs

Inmiddels produceert en verwerkt Dutch Plantin cocopeat in Boekel en Helmond en op verschillende plaatsen in India. Uiteraard voldoen onze productielocaties in Nederland aan het RHP-keurmerk. Onze grootste locatie in India genaamd ‘Bergtop’ is niet alleen RHP-gecertificeerd, maar heeft ook het Zwitserse IMO-bewijs dat staat voor biologische productie.

Bij Dutch Plantin vind je talloze voorbeelden van duurzame productie. Voor ons is duurzaam natuurlijk!

Wij waarborgen duurzame productie via:

  • Voortdurende aandacht voor een efficiënte omgang met water en meststoffen, zowel in Nederland als in India.
  • Natuurlijk drogen van kokos op verharde ondergronden in de zon, waardoor gas- of olieverwarming niet nodig is.
  • Grootschalige opslag in loodsen om de levering van kokos veilig te stellen tijdens regenperiodes in India.
  • Persen van kokosproducten voor het minimaliseren van brandstofverbruik. Zo transporteren we tot 300 m3 of 17.000 growbags in één container van 40ft.
  • Eerlijke betalingen aan de ‘mills’, zodat zij de boeren die de kokosnoten dagelijks aanvoeren een reële beloning kunnen bieden.
  • Goed beleid voor welzijn, veiligheid en scholing van onze werknemers.
    Betrokkenheid bij de gemeenschap door onder andere ondersteuning van culturele festivals op of nabij onze productielocaties in India.

Duurzame grondstof

Van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn we ons erg bewust. Neem nu waterverbruik. Het bufferen en wassen van cocopeat vindt zo veel mogelijk in Nederland plaats, omdat water hier het minst schaars is. Bovendien besteden we veel aandacht aan het zuiveren en recyclen van afvalwater. Maar ook ons product op zich heeft maatschappelijke voordelen. In tegenstelling tot veen is cocopeat immers een kortcyclische grondstof. Als veen eenmaal afgegraven is, gaan er duizenden jaren overheen eer het weer terug is. Kokosnoten groeien echter gewoon aan de boom en vormen daarmee een onuitputtelijke bron. Cocopeat heeft bovendien een CO2-uitstoot die vele malen lager is dan die van turf en veen. Een duurzaam en milieuverantwoord alternatief dus.

Sociale betrokkenheid

Voor de boeren in onze productielanden genereren we extra inkomsten, omdat de husk niet meer alleen voor de vezels verkocht wordt, maar ook voor de gruis en chips. Meer bekendheid voor het product betekent meer inkomsten voor de lokale verbouwers. En ook voor onze werknemers dragen we onze sociale verantwoordelijkheid. We bieden een verantwoorde loonontwikkeling voor de lokale bevolking én een aparte pensioenvoorziening. Bovendien zijn onze werknemers via Dutch Plantin verzekerd.

Print Friendly, PDF & Email