Het productieproces

Al onze producten hebben dezelfde basis: de husk oftewel de schil van kokosnoten. Door deze husk op verschillende manieren te verwerken, produceren we drie grondstoffen: kokosgruis, cocochips en kokosvezels (cocofibres).

Kokosgruis of cocopeat

Als de husks binnenkomen in onze fabrieken, worden ze minimaal zes weken centraal opgeslagen. Hierna kan de verdere verwerking starten. Via beating of decortigating worden de vezels uit de husks verwijderd, waardoor cocosgruis overblijft. Meteen na het verwijderen van de vezels wordt de cocosgruis naar onze opslagbunkers getransporteerd. Daar wordt het opgeslagen en start het agingproces: het stabiliseren van het kokosgruis. Dit proces neemt minimaal vier maanden in beslag. Als het is voltooid, zeven we de cocopeat om ook de laatste vezels te verwijderen. Daarna wordt het kokosgruis gedroogd en naar de pershal gebracht, waar het geperst wordt tot 5-kiloblokken en briketten. Vervolgens worden de producten verscheept in zeecontainers.

Wassen en bufferen

Na het zeven, kunnen we het kokosgruis verder behandelen. Zo kan de cocosgruis bijvoorbeeld gewassen worden. Elementen die vrij oplosbaar zijn in water, zoals kalium, natrium en chloriden, worden verwijderd. Het zoutgehalte wordt gereduceerd tot een EC < 1.0 mS/cm [1:1.5 waterextractiemethode]. Daarnaast kunnen we de cocosgruis bufferen. Tijdens dit proces wordt calcium [2+] ingebracht om eenwaardige positieve ionen zoals kalium [1+] van het kokoscomplex te verwijderen. Op deze manier verwijderen we niet alleen elementen die in water oplosbaar zijn, maar ook elementen die aan het kokoscomplex gebonden zijn. Het wassen en bufferen kan plaatsvinden in India, maar ook in Helmond en Boekel (Nederland).

Kokosvezel of cocofibre

De vezels die we uit de husk halen, kunnen uitstekend fungeren als onderdeel van groeimedia. Cocofibres verbeteren de capillaire werking van het groeimedium. Daarvoor moeten ze wel aan een aantal strenge eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van lengte, dikte en EC. Door middel van decortigating, beating of defibring, halen we de vezels uit de husk. Hierna selecteren we ze op dikte. Te dunne vezels verteren namelijk in een te hoog tempo en verliezen daardoor te snel hun werking. De vezels die overblijven, worden op kwaliteit gerangschikt, op maat geknipt, gewassen, gedroogd en geperst.

Cocochips

Als we de husk niet verdelen in fibres en cocosgruis, maar versnipperen, ontstaan cocochips. Chips zijn uitermate geschikt als toeslagstof in potgronden. Ze zorgen voor een luchtig mengsel en houden tegelijkertijd vocht vast. Ook chips ondergaan een zorgvuldige behandeling voordat toepassing mogelijk is. Ze worden eerst gesneden en daarna ofwel gewassen of gebufferd. Vervolgens laten we ze drogen en worden ze geperst.

Print Friendly, PDF & Email