Geschiedenis

Onderzoek

Dutch Plantin werd in 1984 opgericht om onderzoek te doen naar de toepassingsmogelijkheden van cocopeat. Al snel bleek cocopeat uitermate geschikt als groeimedium voor de tuinbouw. In 1985 leidde dat tot de eerste praktijkproeven bij diverse vooraanstaande rozenkwekers en instituten in Nederland en Engeland. De uitkomsten daarvan waren zo overtuigend dat we een jaar later in eigen beheer de eerste fabriek voor cocopeat bouwden in Sri Lanka. Bovendien verbreedden we onze afzetmarkt richting kleinfruit- en groenteteelt.

Ontwikkeling

In 1994 kwam het bedrijf in handen van de huidige aandeelhouders en werd nieuw kapitaal aangetrokken. De bouw van onze tweede fabriek, in Coimbatore (India), bracht de ontwikkeling van ons bedrijf in een stroomversnelling. Om de exportmarkt voortaan direct vanaf de bron te bedienen, zetten we een verkoopkantoor in India op.

In 1999 boorden we een nieuwe markt aan: kokosgruis als toeslagstof van potgronden. Onze productievolumes werden groter en er kwamen nog vier fabrieken bij, allemaal in het hart van een van de grootste kokosgebieden van India. Hier is ook ons Indiase kantoor gevestigd. Vijf jaar later openden we een nieuwe verwerkingslocatie in Helmond, Nederland.

In 2008 is de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van cocochips in Ivoorkust gestart.

In 2010 is de productiecapaciteit in Nederland verdubbeld door het openen van de 2de productielocatie. Ook deze voldoet net zoals de locatie in Helmond aan de normen van RHP. Op de nieuwe locatie is tevens een hal geplaatst van 4000 m2. Deze hal zal ervoor zorgen dat het gereed product minder vatbaar is voor weersinvloeden van buiten.

In 2013 heeft Dutch Plantin in Nederland een hal van 5000 m2 in gebruik genomen voor de opslag van 5 kg blokken. Het is van belang om ten tijde van weinig aanvoer uit India en Ivoorkust (m.n. door de moessons) toch over voldoende grondstoffen te kunnen beschikken.

In 2014 is fors geïnvesteerd in Ivoorkust ten behoeve van de uitbreiding van de productie van coco-15: een perfecte kokosgrondstof op basis van kokosvezels ten behoeve van het doormengen in potgronden.

Eind 2015 zijn we ook in India gestart met de productie van coco-15 om aan de toenemende vraag te kunnen voorzien; in 2016 zijn er al 2 locaties aan toegevoegd om dit exclusieve product te produceren.

In 2016 hebben we in India een nieuwe verpakking aan ons gamma toegevoegd: 50 ltr zakken met losse kokos – klaar voor gebruik!

In 2017 hebben we in India een nieuwe fabriek (CK4) gebouwd waarmee we de productie van growbags met zo’n 1 miljoen stuks per jaar kunnen opschroeven.

Naar verwachting zal in 2018/2019 “CK5” daaraan worden toegevoegd, alsmede meer machines om growbags, coco-15 en 50 ltr zakken te produceren.

Toekomst

Dutch Plantin streeft ernaar de productiecapaciteit verder uit te breiden, zonder daarbij in te boeten op kwaliteit. We willen inspelen op de groeiende marktvraag en daarnaast ons internationale netwerk van agenten en distributeurs verder uitbreiden.

Print Friendly, PDF & Email